‘Intrigantjes’ – teksten.


Jean Donnay
De kapucijnen en Tervuren

In deze bijdrage geeft Jean Donnay het hele verhaal van de kapucijnen in België en het ontstaan van het kapucijnenklooster in Tervuren in de tijd van Albrecht en Isabella.

LEES MEER

 

Stanislas De Peuter
‘Lodovico Guicciardini – Een onbekend meester’

De naam Lodovico Guicciardini doet bij velen van ons een belletje rinkelen, maar toch is vrij weinig over hem gekend. Veel verder dan “die Italiaan die zich in Antwerpen in de 16e eeuw vestigde en daar een werk over De Nederlanden uitgaf” komen we niet. Deze bijdrage gaat dieper in op Guicciardini’s meesterwerk, ‘Beschryvinghe van alle de Nederlanden anderssins ghenoemt Neder-Duytslandt’.

LEES MEER

 

Jean Donnay
Karel van Lorreinen als veldheer

In de talloze levensbeschrijvingen van Karel van Lorreinen lezen we steevast dat Karel weinig of niet succesvol was als legerleider. Doch, waarop baseert men zich als men dit stelt?

LEES MEER

 

Maurits Wynants
De sloping van het kasteel van Tervuren in 1782

Wanneer de afbraak van het kasteel van Tervuren ter sprake komt, wordt bijna automatisch aan de
figuur van Jozef II gedacht. Hij wordt verantwoordelijk gesteld voor het feit dat er zovele waardevolle architectonische monumenten verdwenen.

LEES MEER

 

Jean Donnay
De geschiedenis van het eten – deel 1

Niets kan zo uitgebreid beschreven worden als de geschiedenis van het eten. Van de prehistorie tot aan de tijd van Lodewijk XIV veranderde er veel op gebied van voeding en eetgewoonten, van de uitgebreide kasteeltafelen tot de arme dorpsbevolking.

LEES MEER

 

Jean Donnay
De geschiedenis van het eten – deel 2

Dit tweede deel handelt over de periode van na Lodewijk XIV tot het nieuwe bewustzijn van na het ‘menu dégustation’. Om er het water van in de mond te krijgen.

LEES MEER